Вільшанська громада

Черкаська область, Звенигородський район

Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області повідомляє

Дата: 06.04.2020 09:07
Кількість переглядів: 696

Фото без опису

 

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ

ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ

 

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В

ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Управління фітосанітарної безпеки

 

Термінове інформаційне повідомлення №10

станом на  3 квітня    2020 року.

         

 

За підвищення температури повітря розпочався вихід із місць зимівлі оленки волохатої (Epicometes hirta Poda).  Жуки пошкоджують бутони, пиляки в квітках, молоді листочки. За теплої сонячної погоди  проходитиме  інтенсивне заселення шкідником  насаджень плодових культур, плантацій суниці, декоративних рослин, винограду, озимого ріпаку. За холодної дощової погоди жуки ховаються в ґрунт.

На присадибних ділянках, в колективних, фермерських садах можна струшувати жуків оленки волохатої з  дерев  у фазі цвітіння на поліетиленову плівку та знищувати. Перед струшуванням дерева потрібно обприскувати холодною водою, щоб жуки не злітали.

Жуків приваблює синій колір, це також можна використовувати для збирання шкідника. Під  деревами встановлюють пастки – яскраві сині коритця чи миски з холодною водою. 

Проти оленки волохатої пропонують  використовувати  інсектициди  з діючою речовиною: тау-флювалінат, тіаклоприд. Зазначені  препарати  також  захистять плодові насадження   від комах-шкідників саду, таких як  квіткоїд яблуневий, довгоносики, плодожерка яблунева, пильщик яблуневий, мінуючи молі і шкідників ріпаку - ріпакових  квіткоїдів, біланів, прихованохоботників.

Обробітки  інсектицидами слід проводити  в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.  Не менше як за три доби, про час та місце  проведення обробітків, необхідно  обов`язково попереджувати   голів  сільських і селищних  рад та пасічників.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та  правил особистої  гігієни.

 

 

Заступник начальника управління

 фітосанітарної безпеки                                                                    Віра ХАРЬКОВА

 

 

 Начальник відділу прогнозування,

фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків                               Ірина ІЩЕНКО

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора